Välj filter

Pris
259 kr 339 kr
Varumärken
mer... mindre
För
mer... mindre
Filter

Locktång

Locktång- nästan en självklarhet bland varje kvinnas, i vissa fall mäns, hårverktyg. Locktången värms oftast upp med elektricitet och genom att linda en hårslinga runt dess varma spole blir hårslingan lockig. Håret kan även göras lockigt med hjälp av olika former av icke-uppvärmda spolar eller “haricurles” som de kallas, men locktången förblir det mest vanliga och populära alternativet. Troligtvis för att det går snabbt att använda och ger bra, långvariga resultat. Vissa locktänger ger vågiga resultat, medan andra kan ge så kallade “korkskruvar”, det vill säga väldigt kraftiga lockar.

Locktångens material

 

Locktänger är oftast tillverkade av teflon, keramik, turmaliner, metall eller titan, och det är svårt att säga på rak ram vilken som är bäst då båda har fördelar och nackdelar. De värms upp av elektricitet, men de första locktängerna värmdes genom att stickas in dem i elden tills de hettas upp. Den mest populära sorten av locktänger idag brukar vara fjäderbaserad, då den är användarvänlig och oftast billigare. Men det finns även varianter som har en fjäderklämma och det finns även en typ som kallas Marcel.

Marcel Grateau- locktångens uppfinnare

 

Marcel-locktången är uppkallad efter just locktångens skapare, Marcel Gratue, som kom från Paris. Locktång som koncept, det vill säga upphettade tänger som användes för att styla håret, hade använts flera år tidigare av kvinnan Erica Feldman, men man var tvungen att vara noga med att därefter torka bort sot och aska som hamnat på tängerna. Man var även tvungen att vara noga med att inte värma den för mycket, då man kunde bränna av sig håret eller få brännskador på händerna och hårbotten. Det var 1890 som Marcel Grateau uppfann en ny teknik för locktängerna. Tekniken gick ut på att man själv lägger på trycket när man klämmer ihop tängerna och därför är den lite svårare att använda än dagens fjäderbaserade versioner. Oftast är det endast frisörer och stylister som använder sig av Marcel-locktången.

 

Vilken locktång ska man välja?

 

Att välja vilken locktång som passar en själv bäst kan vara svårt, och de flesta går efter priset eller efter märket. Ett enkelt knep kan vara att helt enkelt läsa på förpackningen, då den ofta kan informera om tången passar bäst till tex tjockt hår eller torrt hår. Det går även bra att fråga sin frisör om vilken typ och märke som denne anser skulle passa en bäst. Om man dock är en nybörjare på att locka håret eller om man är någon som inte kommer att locka sitt hår alltför ofta, rekommenderar de flesta frisörer att köpa en locktång med klämma, just för att den är så enkel att använda. Om man däremot är mindre rädd för risken att bränna sig kan man även välja en tång utan klämma, gärna Marcel-locktången, då den (använd på rätt sätt) ger bästa möjliga resultat. Man bör inte heller glömma bort att spraya håret med värmeskyddande spray innan man använder locktången, då håret annars kan bli slitet om man använder locktång för ofta. 

Läs mer
Visar 1-5 of 5 item(s)

Inställningar

Inställningar

Meny

Vänligen logga in först.

Logga in först.

Skapa ett gratis konto för att spara artiklar du älskar.

Logga in

Skapa ett gratis konto för att använda önskelistor.

Logga in