Välj filter

Pris
39 kr 939 kr
Varumärken
mer... mindre
För
mer... mindre
Filter

Läppstift

Ett läppstift kan skapa en fräsch och dramatisk look eller bara vara ett naturligt komplement till den övriga makeupen.

Redan i det gamla Egypten för 5 000 år sedan användes smink och speciellt läppstift som då användes både av män och kvinnor. Det ansågs ha magisk kraft och till att börja med användes röd ockra, vax och karmin som blandades med lite vatten och sedan “duttade” man det på sina läppar. Det gav en djupröd, vacker färg.

Läppstiftet har alltid symboliserat sensualitet och feminitet och även kvinnokamp.

Under medeltiden sminkade sig även nunnorna och det berodde troligtvis på att vissa av dem kom från de högre samhällsklasserna. Även Klostren producerade läppstift och tillverkade dem av fett, blod, krossade fiskfjäll och arsenik!

 

 

Läppstiftet som man använder i dag härstammar från Frankrike och uppfanns år 1883. Det var tillverkat av ricinolja och bivax som blandades med färg, så det var inte så “dramatiskt”. Den som gjorde läppstiftet populärt på 1800-talet var skådespelerskan Sarah Bernhardt som revolutionerade med läppstift utanför teatern när det inte var riktigt “socialt accepterat”. På 1900-talet var rött läppstift en symbol för kvinnokamp när det manifesterades på gatorna i New York. Det blev riktigt modernt först på 1920-talet. Intresset svalnade lite och kom sedan tillbaka med full kraft under andra världskriget. Sedan dess har det använts och finns nu i regnbågens alla färger.

Idag är läppstift något en del inte kan vara utan och det finns mängder av varianter att välja mellan. Det är verkligen en “räddare i nöden” om man måste fräscha upp sig snabbt och bättra på sin makeup.

De finns i både naturliga nyanser och intensiva färger så det finns ett läppstift till alla som vill bära dem helt enkelt.

 

Läppstift utan djurplågeri

 

Något av det viktigaste som finns när det gäller läppstift är att se till att inte några djur har tagit skada på grund av djurförsök eller på annat sätt. Håll koll på vilka märken som inte testar på djur och ha noggrann koll på ingredienserna så inga djur farit illa!

Istället för Karmin där rött pigment används av krossade löss finns istället det syntetiska färgämnet C.I.77491. Det går åt 70 000 löss för att tillverka ett halvt kilo läppstift!

 

 

 

Bivax skall man också undvika eftersom det är de kakor som bina bygger i sina kupor och de skall ha till mat under vintern. När läppstift skall tillverkas tas binas vax och ersätts med en usel och näringsfattig sockerlösning. Man förstör på detta sätt binas naturliga sätt att tillverka sin mat och till att bara tillverka mer och mer bara för att människan är fåfäng. Det finns alternativ i form av syntetiskt karnaubavax och syntetiskt vax.

Lanolin utvinns från fårens ull och detta skyddar fåren från väder och vind. Det håller läpparna mjuka men som tur är börjar fler och fler företag istället använda vegetabiliska alternativ. Sheasmör, kakaosmör samt kokosolja har utmärkta egenskaper som är minst lika bra. Låt fåren leva!

Talg är ett slaktavfall som används och det finns i djurens hud. Det finns tillverkare som är trångsynta och använder det ännu i sina produkter så se upp! Vegetabiliska fetter kan användas och har precis samma funktion.

Läs mer
Visar 1-12 of 1199 item(s)

Inställningar

Inställningar

Meny

Vänligen logga in först.

Logga in först.

Skapa ett gratis konto för att spara artiklar du älskar.

Logga in

Skapa ett gratis konto för att använda önskelistor.

Logga in