Välj filter

Kategorier
mer... mindre
Pris
39 kr 1829 kr
Varumärken
mer... mindre
För
mer... mindre
Filter

Hårfärg & Toning

Hårfärg

 

Blond, brunt, svart, rött- för många århundraden var dessa de enda hårfärgerna, om man inte räknar med den gråa eller vita nyans som många ofta får när de blir äldre. Men i dagens kultur är människor inte längre begränsade till endast dessa naturliga hårfärger. Idag kan man färga håret blått, grönt, rosa, etc. Man kan hälften en färg och hälften en annan, man kan ha slingor, toppar, dip dye, möjligheterna är oändliga. Man behöver inte ens längre gå till en hårsalong för att färga håret, utan många köper olika färgningspaket och gör det hemma istället.

Hårets och uppbyggnad

 

Håret är uppbyggt av tre olika beståndsdelar. Först har man kutikulan, vilket är celler som består av ämnet kreatin. Dessa ansvarar för att skydda hårets inre, och de påverkar hårets glans och dess färg. Efter det består håret av cortex. Detta ämne utgör större delen av hårstråets insida. Det sista ämnet som håret består av kallas för medulla, och det är där som de naturliga pigmenten och oljor från talgkörtlarna finns. Det är denna som ger hårets dess fyllighet.

Grått hår

 

När en människa får grått hår beror det på att hårrötterna har slutat att producera ämnet melanin, antingen helt eller delvis. Detta gör att håret som växer ut saknar färg. Detta händer oftast i relation till åldrandet, och börjar inträffa vid 35 till 45 års ålder. Vissa får grått hår ännu tidigare, och detta kallas då för prematur canites. Det kan vara en ärftlig egenskap, men det kan också bero på en sjukdom. Vissa låter sitt hår förbli grått, medan många andra väljer att färga det, ofta till den hårfärg som man hade innan håret blev grått.

Hårfärg används av många

En studie visar att 75 % av kvinnorna i ett i-land och 25 % av männen i samma land har någon gång färgat håret. Ibland är det för att täcka just grått hår, men ibland är det för att följa någon form av modeinriktning eller för att få en förändring i sitt utseende. Ju ljusare hår man har, desto fler färger har man att välja på. Håret fungerar ungefär som ett papper. På ett vitt papper kan man måla med vilken färgpenna som helst. Men ju mörkare papperet blir, måste man välja en färg som är ännu mörkare, för att färgen ska vara märkbar. Om man har mörkt hår men önskar en ljusare färg, kan man välja att bleka håret först.

 

Saker att tänka på vid blekning av håret

 

Om man väljer att bleka sitt hår kan det vara nödvändigt att ta i betraktande potentiella skador som blekningsmedel kan göra mot håret. Det kan vara en skadlig process om man fortsätter att bleka håret med kemikalier, särskilt om man inte skyddar sin hårbotten i processen. Därför kan det vara bättre att använda sig av naturliga blekmedel, som kamomill, eller genom att blanda citron, ägg och öl, eller att använda äppelcidervinäger och honung. Efter denna blekning, kan man fortsätta med att färga håret med valfri hårfärg eller toning, som kan köpas i butik.

Läs mer
Visar 1-12 of 595 item(s)

Inställningar

Inställningar

Meny

Vänligen logga in först.

Logga in först.

Skapa ett gratis konto för att spara artiklar du älskar.

Logga in

Skapa ett gratis konto för att använda önskelistor.

Logga in