Välj filter

Kategorier
mer... mindre
Pris
339 kr 26101 kr
Varumärken
mer... mindre
För
mer... mindre
mer... mindre
Filter

Solglasögon

Sommaren närmar sig med stora steg och med den även soliga dagar. Ett måste blir då, att alltid ha med sig ett par solglasögon i handväskan, i bilens handskfack, i byxfickan eller vilande på ens panna. Glasögon med tonade glas används oftast för att lättare kunna se i starkt ljus, men även för att kunna skyddas från solens starka strålar, som kan vara farliga för det blotta ögat. Ett par solglasögon kan kosta allting från femtiolappen till flera tusen. De kan vara en statussymbol, en accessoar, eller som Ebba Grön en gång sjöng, ett sätt att dölja sig från andras blickar, och kunna vara sig själv.

 

Bågarnas historia

 

Solglasögonens historia börjar dock som ett sätt att skydda sig från starkt ljus, i synnerlighet från solen. Redan 8000 år före kristus skyddade sig dåtidens människor från det starka solljuset genom att bära trä eller benbitar med en springa i. Även på 1100-talet användes en form av solglasögon, men då av samma anledning som i Ebba Gröns sång, för att dölja sina tankar och känslor. Glasögonen var av finslipad brun kvarts och bars av kinesiska domare, för att vittnen inte skulle kunna utläsa dennes känslor.

 

Ray-ban föds

 

Det var först på 1900-talet som solglasögon som dagens människor kan känna igen lanserades, när pilotglasögonen ray-ban lanserades av företaget Bausch & Lomb. Ray-ban betyder just “strål-spärr” och på den tiden var glaset grått, vilket då inte färgade omvärlden som dagens solglasögon oftast gör. Solglasögonen tillverkades på uppdrag från USA:s flygvapen, då en av deras piloter hade blivit bländad av solen och detta uppfattades som en fara för piloterna. Bausch & Lomb är fortfarande ett stort företag på marknaden, och tillverkar främst linser, ögondroppar och liknande hälsoprodukter för ögat. Ray-ban har blivit sitt eget dotterbolag från Bausch & Lomb.

 

Solglasögon blir en modeaccessoar

 

Solglasögon blev senare under 1900-talet den modeaccessoar som den känns igen som idag. Det får en att tänka på semester, på sol och stränder, på lyx och välbehag. Solglasögon har på senare tid även blivit en symbol för att vara fräck och lite avlägsen, främst då man genom att bära solglasögon inte kan få ögonkontakt med någon. Denna effekt av utnyttjas av flera artister, som bär solglasögon även på scen. Exempel på dessa är sångaren M.I.A, som ibland burit solglasögon på sen, och även Heino, som alltid bär solglasögon var han än är.

 

Filtret i glaset

 

Glaset i ett par solglasögon innehåller ett filter som reflekterar bort solstrålar och reflexer. Filterskalan går från 1 till och med 4, men ska man köra bil bör man inte bära ett filter starkare än 3. För de som har synfel går det att köpa slipade solglasögon, där en korrigeringsstyrka slipas in med filtret. Det är viktigt att bära solglasögon vid starkt ljus, då det ultravioletta ljuset från solen kan skada ögats näthinna och leda till gråstarr, snöblindhet och till och med ögoncancer. Det är extra viktigt när man är vid ytor som reflekterar mycket sol, som en strand eller vid snötäckta ytor. 

Läs mer
629,00 kr (inkl. moms)
Arnette Män Mirrored AN4222-227355-54 Black Oval Solglasögon Typ: Mode Solglasögon Kön: Man Ram Färg: Svart Lins Färg: Grå Solskydd: UV…
749,00 kr (inkl. moms)
Arnette Mäns Mirrored AN4231-21528N-57 Brown Rectangle Solglasögon Typ: Mode Solglasögon Kön: Man Ram Färg: Brun Lins Färg: Grå Solskydd: UVA / UVB Sk…
Visar 1-12 of 92 item(s)

Inställningar

Inställningar

Meny

Vänligen logga in först.

Logga in först.

Skapa ett gratis konto för att spara artiklar du älskar.

Logga in

Skapa ett gratis konto för att använda önskelistor.

Logga in